Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Sajtból van a Hold?

2018.01.18 - Csütörtök

2018. január 18. - Műszaki

Tegnap G-vel a Carrefourban voltunk, pár apróság kellett az ebédhez/vacsorához, ő pedig, mint a chipsek nagy rajongója, elhatározta feltölti a készleteit. Miközben a hűtőpult előtt haladtunk el, arra gondoltam, ha a gyerek megengedheti magának hogy a zsebpénzéből 5 Eurót egy nagy zacskó chipsre (15 kis zacskót tartalmazó egységcsomag) áldozzon, akkor talán én is lehetek olyan nagyvonalú magammal, hogy szétnézek az akciós sajtok között. Mivel nem vagyok sajtértő, tudásom megrekedt valahol a mackó és a trappista között, kicsi kitekintéssel a tihanyi márkát propagáló reklámokból megismert camembert felé, így nehéz döntés előtt álltam. Mivel a szupermarket hűtőpultjában a termékek légmentes zsugorfólia burkolatban kínálják magukat, ezért csupán a látványvilágra hagyatkozhattam. Így talán érthető, hogy első körben miért választottam ezt a gyönyörű kék márvány sajtot.img02.jpg

Bevallom a 2 Eurós ára is vonzó volt, bár figyelembe véve, hogy ez egy 200 grammos kis darab, olcsónak így sem mondható. A választott termék címkéjén a következő felirat olvasható "Fourme d'Ambert AOP".  Fogalmam sem volt mit jelent, ezért utánanéztem. A google keresés eredményeként arra a következtetésre jutottam, hogy ez egy sajt típus neve lehet, úgy mint a camembert, vagy a trappista. Ezeket a sajtokat Franciaország Auvergne régiójában készítik már évszázadok óta. Az AOP a védett származási helyen előállított termékekre vonatkozó minősítést jelenti. Bár az én sajtom pasztőrözött tejből készült, és éppen most olvasok egy 2011-es cikket, melyben arról írnak, hogy a normandiai sajtkészítők azt szeretnék elérni, hogy az AOP minősítést kizárólag a nyers tejből készült sajtok kaphassák. Ezek szerint nem sikerült nekik. Tehát ezt a sajtot már a gallok is készítették, mégpedig 600-1600 méter magasságú hegyvidéken legelésző tehenek tejéből. Gondolom azoknak a teheneknek nincs tériszonyuk, ha már ilyen magasra felmennek.img01.jpgA sajt színe természetesen gyönyörű márványfehér, a kékes/zöldes mintázatot pedig az erjesztéskor beléoltott penészgombák adják, melyek a sajt belsejében is szépen kifejlődnek. Ehhez néhányszor tűvel szurkálják, hogy a gomba oxigénhez jusson. Nem semmi mit kell kiállnia ennek a szegény sajtnak míg elkészül. Eszembe jut róla a Kicsi dió című meséből a kenyér monológjának befejező mondata: "No, látod már, hogy én mennyit tűrtem, szenvedtem s várakoztam, tűrj s szenvedj, s várakozzál te is!" Én viszont nem tűrtem, szenvedtem és várakoztam tovább, hanem elővettem az egyik kedvenc bicskámat és nekiveselkedtem. Amikor felvágtam a csomagolást elég közel kellett hajolnom, hogy megérezzem a penész okozta jellegzetes istállószagot, ami szokatlan lehet annak aki hozzám hasonlóan inkább a trappista vonalon mozgott eddig. Az állaga lágy, de szépen szeletelhető, nem porlik, nem kenődik. Eredetileg henger formában készítik, nekem ennek egy szelete jutott, így csak a paláston van keményebb kéreg, a keresztmetszeti felületek puhák. A kóstoláshoz természetesen a Babbeplusnál kipróbált datolyát vettem elő, de mint az efféle lágy sajtoknál megszoktuk, biztosan áfonyalekvárral is jól harmonizál az íze. Nem erős zamatú, ezért még a magamfajta sajt-dilettáns (elnézést a szóalkotásért) is nyugodtan fogyaszhatja. Nem kell befogni az orrunkat miközben a bicska hegyén lévő falattal az arcunk felé közelítünk, és az ízektől sem fogjuk azt érezni, hogy a tehén taposott a szánkba. Kellemes, kissé sós, enyhén érezni a penész ízét, de nem tolakodó módon. Csak ajánlani tudom, én valószínűleg fogok még venni belőle, legközelebb talán a piacon egy vélhetően kézműves változatot. 

Elárulom, hogy ha már előttem volt a mini sajt kánaán, nem tudtam megállni, hogy ne vegyek még egy, másik típusú tej-erjedvényt. Azt majd hétvégén tesztelem.

A madáretetők még aktívak, állják a sarat, annak ellenére, hogy a kedves kis cinegék mellett ilyen gonosz tekintetű csókák is látogatják. Ezek egyébként itt élnek a tetőkön, álladóan hallani a hangjukat. Máskor láttam már, hogy a kertben a füvet kutatják át, gondolom olyankor rovarokat keresnek. Tavasszal elég szépen kigyomlálták nekem a pázsitot, ugyanis a mohacsomókat ügyesen kiforgatták a helyükről.img03.jpgLáthatóan nem kényelmes neki az etető mérete, de a szükség nagy úr, enni meg kell. Igyekeztem a kis magzsákot erősen odadrótozni a kiálló szegre, mert ezek a madarak képesek lennének az egészet magukkal hurcolni.img05.jpgAmíg ez ott fenn pókemberezik, addig élelmesebb társa a járdán járőrözve jóllakik a lehulló magokkal.img04.jpgAztán ha ők elmennek, akkor óvatosan megjelennek a cinegék.

Itt a link a főoldalra.

IGAZSÁGTALANNAK TALÁLJA, HOGY MÁSOK HELYETT FIZET?

Csak annyit akar a fűtésért fizetni, amennyit valóban elhasznál?

www.hodijelosztas.hu
süti beállítások módosítása