Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Az elmúlt néhány nap

2017.05.18 - Csütörtök

2017. május 18. - Műszaki

Az elmúlt napok rövid összefoglalása következik. Lopott időben, mert éppen néhány körmömre égett  munkával kellene foglalkoznom. Valószínűleg nem is lesz mikszáthi (ezt vajon helyesen írtam?) mélységű a fogalmazásmód. Miért éppen Mikszáth? Mert B legutolsó kötelező olvasmánya a Beszélő köntös volt, vele párhuzamosan pedig a melléknevet tanulták M-mel nyelvtanból, és a tulajdonnevekből képzett melléknevek helyesírásába még nekem is bele- beletörött a bicskám. Iskolás koromban jó helyesíró voltam, de közben változtak is talán a szabályok, így már olyan kérdésekre, amik az általánosnál picivel is bonyolultabbak, nem merek azonnal válaszolni.

Tovább

Kórházi felülvizsgálat és a többi napi dolog

2017.05.07 - Vasárnap

Pénteken ismét a kórházban volt jelenésem. Ezt a napot rendelte el a doktornő a rosszullétem utáni felülvizsgálatra. Arra számítottam, hogy majd megkérdezik hogy érzem magam, aztán miután elmondom, hogy már kutya bajom szépen elengednek. Ezzel szemben egy alapos műszeres kivizsgáláson estem át. Az aszisztens közben nagyon kedvesen magyarázta mikor mit és hogyan vizsgál így mindenről be tudok számolni.

Tovább

Bokrijk, a belga skanzen

2017.05.02 - Kedd

A hosszú hétvégét igyekeztük tartalmasan tölteni ezért egy nagyobb kiruccanást tervezgettünk, de végül maradtunk itthon, mert a vágyott párizsi hétvége most elég nagy kiadást jelentett volna. Nézegettük ugyan az airbnb-s ajánlatokat is, de ahhoz meg már késő volt péntek este szállást keresgélni. A szombat így bevásárlással és sütés-főzéssel telt, amelyet most M vállalt magára, és vasárnapra terveztük, hogy kimozdulunk valamerre. Célpontunk Bokrijk volt, ahol egy skanzen található. Minket meglepett az, hogy ezt a kifejezést a belga nyelv nem ismeri, mert a szó németes csengése miatt azt gondoltuk errefelé is használják, de már korábban kiderült számunkra, hogy nem igazán. Habár eddig külfölfön mi is csak Stockholmban találkoztunk vele, nem véletlenül, hiszen onnan ered és terjedt el ez az elnevezés. Itt Belgiumban az "openluchtmuseum" szót használják.

Tovább

Biztosítási és egyéb ügyek

2017.04.28 - Péntek

A napokban több adminisztratív üggyel is foglalkoznunk kellett, amelyek némelyike nem igazán kötelező eleme a normál életvitelnek, de bizony előfordul, és akkor muszáj megoldani a feladatokat. Egyik ilyen volt ugye a hirtelen betegségem és az ezzel járó hercehurcák, a másik - amiről még nem emlékeztem meg itt a blogon - az egy autóbaleset és ennek szövődményei. Az adóhivatallal pedig szintén foglalkoznunk kell még ha az nem is mindig váratlan, bár most az volt.

Tovább

Gershwin és Carmina Burana Antwerpenben

2017. 04. 26. - Szerda

A múlt hét szerdai eseményeket követően a csütörtök kicsit kótyagosan telt, nehezen tudom leírni az állapotom annak aki nem volt még ilyen helyzetben. Nem voltam rosszul, nem fájt semmim, alapvetően nem is szédültem, legalábbis ha a fejem fixen állt. Azonban minden kis helyzetváltoztatás elindított egy szédület hullámot ami aztán szépen lassan csillapodott. Ez már nem volt olyan rossz mint szerdán, nem járt azonnali hányingerrel, de idő kellett míg koordináltam magam. Ahhoz hasonlót kell elképzelni, mint amikor egy vízzel félig telt lavórral a kezeink között kell sétálgatni. Amíg lassan óvatosan cipeljük, addig viszonylag rendben van, de ha hirtelen megindulunk vele, netán elfordulunk, azonnal vad hullámzásba kezd a víz és ha nem állunk meg gyorsan, akkor ki is loccsan. Természetesen ez a látásomat is befolyásolta, és valószínűleg komoly energiákat emészthetett fel az agyam, miközben rendszerezte a dolgokat, mert kb. óránként le kellett dőlnöm aludni. Ezzel együtt azért este elmentem a Babbelplus beszégetésre, bár az erőnlétem és a bő két hét flamand kihagyás miatt csak bambultam és alig értettem valamit.

Tovább

Látogatás a kórházban

2017.04.20 - Csütörtök

Érdekes nap volt a tegnapi. Reggel minden a szokásosan indult, a család már ébren volt amikor én is kinyitottam a szemem és felültem az ágyban. Aztán körbefordult velem a világ, és visszazuhantam. Újabb próbálkozásomat a forgás mellett már erős hányinger is kísérte. Elbotorkáltam a WC-ig, amiközben mint egy flipper golyó pattogtam a szűk folyosó falai között. A WC-ben sem múlt el a szédólés, de mellette zsibbadni kezdett a testem, a gyomrom görcsben volt, izzadni kezdtem és zihálva vettem a levegőt. Mire M-t odahívtam már az arcom is kezdett zsibbadni, ezért attól tartva, hogy később esetleg nem bírok majd beszélni kértem hívjon mentőt, és emondtam neki a tüneteimet.

Tovább

Fürdés Kehidán majd evezés a Tapolcai-Tavasbarlangban

2017. 04. 19 - Szerda

A kirándulást követő napunkra fedett programokat terveztünk, mivel valami azt súgta, hogy nem lesz olyan kellemes idő mint előző napon. A természet aztán csak részben igazolta feltevésünket, de alapjában véve nem volt rossz döntés az események ilyen szervezése. Csütörtökön tehát élményfürdő és mozi következett. Mindkét program adta magát, mivel Belgiumban nélkülöznünk kell ez ilyen kikapcsolódásokat, előbbit az ország geológiai hiányosságai, utóbbit a mi nyelvi hiányosságaink miatt.

Tovább

Keszthely és környéke

2017. 04. 17. - Hétfő

Húsvét hétfőn nincs is jobb elfoglaltság mint blogot írni. Vasárnap hajnalban értünk vissza Belgiumba, s bő két éves ittlétünk óta ez az első húsvétunk amit már nem otthon töltünk. Ahogy kinézek az ablakon semmi ünnepi hangulatot nem látok. Fölöttünk valamelyik szomszéd tegnap óta kopácsol valamit, a mellettünk lévők jönnek-mennek ahogy hétvégeken szoktak, szemben épp most viszik sétálni a dán dogot, szóval minden olyan mint máskor. Persze igazán talán már odahaza sem úgy mennek a dolgok mint régen. Amikor én gyerek voltam, délelőtt az egész utcát végigjártuk a kölnikkel. Összeálltunk ketten-hárman, aztán mindenkinek az ismerőséhez, szomszédjához becsöngettünk. Délután pedig apámmal a rokonokhoz, unokatestvérekhez mentünk. Ma már a gyerekekkel szinte sehova nem tudok elmenni locsolkodni. Ahol lakunk nincs rokonságunk, ha hazamegyünk vidékre ott sincs ismerős, mert az unokatesók mind elköltöztek. B próbálkozott az osztálytársaknál korábban,  de legtöbben nincsenek is otthon ilyenkor. Szerintem lassan kikopik ez a locsolkodós hagyományunk.

Tovább

Két hét Magyarországon

2017. 04. 12. - Szerda

A két hetes tavaszi szünetre hazautazott a család. Mi hárman fiúk előbb, M csak egy héttel később csatlakozott. Tavaly elég sokat autóztunk, ez konkrétan azt jelenti, hogy a most már egy éve megévő Zafirába 40 000 km-t tettünk bele, ezért elhatároztuk, hogy redukáljuk az autós hazautazások számát, nem akarjuk a kocsit hamar leamortizálni, na meg jó lenne már néha Belgiumban élvezni a vakációt. Persze az autós utaknak praktikus jellege is van, ilyenkor hozunk-viszünk olyan dolgokat amiket repülővel nem lehet. Most például tervben volt a téli gumik cseréje, autóhoz kopó alkatrészek beszerzése (fék, szűrők, olaj), üres befőttes üvegek szállítása, stb. Ezzel együtt mivel a kutya már nem foglalja a helyet nem akartam tetőboxxal mahinálni. Kényelmes, hogy van az a plusz hely, de az autó fogyasztását azért rendesen megdobja. Nem is lett volna semmi gond, de nehezítést jelentett, hogy szokás szerint nem lettem kész azokkal a tervezési feladatokkal amik leadását erre a két hétre időzítettem volna, így végső megoldáként az az ötlet született, hogy az A0-as plotter is utazik velünk így majd otthon befejezem a rajzokat, és ki tudom nyomtatni. Sebaj, megoldottuk.

Tovább

Kerékpárral Belgiumban

2017. 03. 29 - Szerda

Múlt vasárnap ragyogó idő volt, ezért egy régi ötletet valósítottunk meg. Még apósom hagyott itt nekünk egy Antwerpenben vásárolt kerékpáros térképet, amin a régiónk útvonalai találhatóak meg. Ez itt úgy néz ki, hogy az autóutakkal ellentétben nem az utak, hanem a csomópontok vannak számozva. Minden csomópontnál, és természetesen az utak mentén is táblák mutatják az adott úton elérhető csomópontok irányát. Volt már, hogy próbáltunk ezzel a térképpel eljutni A-ból B-be, de az nagyon nehéz, ugyanis az utcák nevei egyáltalán nincsenek rajta. Később a flamand tanárnőtől (még az egyik régitől) tudtuk meg, hogy ez inkább arra alkalmas, hogy az ember kinéz egy körutat magának, feljegyzi az érintettt csomópontokat és azt körbejárja, közben pedig nézelődik és ismerkedik a látnivalókkal. Na egy ilyet próbáltunk ki.img01.jpg

Tovább