Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

99 éve volt a Tanácsköztársaság

2018.03.21 - Szerda

2018. március 21. - Műszaki

A cím  nem véletlen, ma van a Tanácsköztársaság 99. évfordulója. Jövőre lesz a századik, de szerintem a 99. az sokkal izgalmasabb. Nem sokat tudok a Tanácsköztársaságról, első emlékem, hogy még általános iskolás koromban felfedeztem egy táblát a Kossuth utca egyik épületén (azt hiszem a bíróság volt az), amely szerint abban az épületben működött anno a Tanácsköztársaság valamilyen intézménye. Vagy valami ilyesmi. Aztán tudom még, hogy voltak valamiféle kommunisták, meg hogy az egész alig fél évig tartott, de később a szocializmus idején lelkesen kellett ünnepelni minden évben. img01.jpg

A szocializmusban voltam gyerek, azaz már leginkább a végén. A mi évfolyamunkkal szűnt meg az úttörőszövetség és a KISZ, így hiába határoztuk el barátaimmal '89-ben a Zánkai Úttörővárosban, ahol 14 évesen életünk első bátortalan lépéseit tettük a lányok irányába, hogy jövőre KISZ-es ifivezetőként visszajövünk. Éppen ezért végső soron nem sokat tudok a szocializmusról. Például csak felnőttként értettem meg, hogy miért dícsért meg a bátor és hősies kiállásomért M D római katolikus plébános atya, amikor harmadikban irodalom órán J tanár bácsi azon kérdésére, hogy "Ki az aki szerint van pokol?" naivan felálttam, hogy nekem a hittanórán azt mondták, hogy van. J tanár bácsi ekkor mondott valami ironikusat, amire az egész osztály nevetett. Azt nem tudom ez az eset miként jutott M D atya fülébe, de pár nap múlva amikor hazafelé gyalogolva elhaladtam a temploma előtt, megállított és akkor hangzott el az említett dícséret. J tanár bácsi egyébként nagyon szigorú volt. L I-t például vörösre pofozta toranórán, mert nem merte átugrani a magasugró lécet. Az egész óra azzal telt, hogy mi álltunk tornasorban, L I próbálkozott és minden megtorpanását követően kapott egy rendes nagy pofont. Jó sok  megtorpanása volt, mert valamiért nem merte átlendíteni a lábát az 1 m-re emelt léc fölött. Mondjuk J tanár bácsi délután hazakísérte és állítólag bocsánatot kért a szüleitől. J tanár bácsi később megkapta élete álom állását a Városi Tanács Művelődési osztályán.

Azt is csak felnőttként értettem meg, hogy miért volt ideges az egyik tanító néni, amikor tanév utolsó napján a VAKÁCIÓ alá felírtuk a  táblára "Azt üzente Kádár János, tanítani nem tanácsos, aki eztet megszegi azt a törvény bünteti". Vörös arccal utasított minket, hogy ezt azonnal töröljük le. Pedig Kádár János bácsi olyan barátságosnak nézett ki az iskola falain függő képein Lenin bácsi mellett. Nem gondoltuk, hogy ezért majd mérges lesz.

Aztán láttam a Tanú című filmet, és jókat nevettem a poénokon, meg ahogy Virág elvtárs a hanyatló nyugatról beszél. Később idősebb emberektől megtudtam, amire én gyerekként nem figyeltem, hogy akkor a szocializmusban tényleg azt mondták, hogy a nyugati kapitalizmus haldoklik. Meg hogy meg kell védeni a hazát az imperialistáktól.

Aztán valami félremehetett mert a szocializmus halt meg, és mindenki nyugatra kezdett járni hűtőgépekért meg autókért, meg jött az Auchan, a Tesco, az Ikea és mindenki örült, hogy már nálunk is mindent lehet kapni, mint nyugaton. Ehhez az kellett állítólag, hogy fiatal demokraták, meg idős szocialisták rendszert váltsanak Magyarországon és átértékeljék a történelmet. Ezért mi '93-ban töriórán már nem is vettük a második világháború utáni dolgokat, mert a tanárunk az átértékelés miatt nem tudta éppen mit is kellene tanítania. Most már tudjuk, hogy '56-ban nem ellenforradalom hanem sima forradalom volt.  Szóval akkor, a 90-es évek elején ezek a fiatal demokraták egy harcias vezetővel az élen jól megmondták, hogy ruszkik menjetek haza és jöjjön a nyugat.

Aztán eltelt huszonsok év és ez a fiatalember, kicsit megöregedve, kicsit meghízva de már Magyarország miniszterelnökeként, 2018. március 15-én hadba hívta az igaz magyar embereket. Harcolni kell Magyarországért, a függetlenségért meg az elnyomás ellen. Ja meg valami Soros nevű nagyhatalmú spekuláns ellen, mert neki, így mondják, van egy terve. Valamint megtorlást és igazságtételt is ígért. Az nekem nem világos, hogy kiken vesznek majd igazságot és mit fognak megtorolni, de az ilyen megtorlások elég ijesztően hangzanak. A Tanácsköztársaság idején is voltak megtorlások azokkal szemben, akik felléptek a Tanácsköztársaság ellen.

Az origo.hu nevű portált olvasva pedig megtudtam, hogy a nyugati világ megint haldoklik, mert migránsok teszik pokollá az itt élők életét. Szeretném megkérdezni J tanár bácsit, most akkor van pokol vagy nincs? Harmadik éve Belgiumban élek, a legnagyobb békességben a körülöttem élő belga, arab, bolgár, lengyel, ukrán stb. emberekkel, de a napokban egy magyar EU parlamenti képviselő (aki régen még sportminiszter is volt) videoblogban tudatta velem, hogy lehet, mindez csak illúzió, Brüsszel már elesett. Meglehet hamarosan engem is iszlám hitre akarnak majd téríteni? Kicsit meg is rettentem amikor tegnap idegenek csengettek be hozzánk, de szerencsére nem mecset avatóra hívtak, hanem Jézust akarták velem együtt dícsérni. Emlékszem ilyen ürüggyel már odahaza is többször látogattak meg ismeretlenek. Vajon az iszlámisták hogy csinálják a hittérítést, mert az ő módszerükkel még nem találkoztam. Mondjuk mecsetet sem láttam még Belgiumban, jobban körbe kell néznem. Áprilisban úgyis tervezek Brüsszelbe menni, akkor majd tájékozódom.

Szóval ilyen feszült helyzetben, amikor a hazám miniszterelnöke harcra buzdít, amikor a legtöbb magyar hírportálról, a közszolgálati televízióból arról tájékoztatnak, hogy Európa nyugati fele elesett a migránsokkal vívott harcban, és már csak Magyarország maradt talpon, na hát úgy éreztem, hogy akkor meg kell emlékezni a Tanácsköztársaságról is. Emlékezni érdemes, hogy a múlt hibáit ne ismételje meg az ember.

Itt a link a főoldalra.