Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Hurrá blogolunk - Megint

2019.06.19 - Szerda

2019. június 19. - Műszaki

Ideje újra felvenni a történet fonalát, mert aztán az utókornak nem lesz mit olvasni. Ott hagytam abba, hogy év vége volt illetve újév. Akkor egy gyors összefoglaló mi történt azóta.

Tovább

Az új mindig új

2019.01.10 - Csütörtök

Szilveszter napján sokan számot vetnek a múlttal, tervezik a jövőt, fogadkoznak, ígérgetnek maguknak, másoknak. Én szeretnék már erről leszokni, s nagyrészt meg is tettem. Nem fogadok meg semmit, nem ígérek semmit. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó. Én nem ígérek, inkább csak betartom amit nem is ígértem, az is éppen elég, magamnak mindenképp. Ez a módszer állítólag az örök optimistáktól jön, nem tudom nekem honnan jött, de hasznosnak találom. Egy barátom mondja mindig ha valamiről a véleményét kérik, "Úgy akarom ahogy lesz". Én is úgy akartam ahogy lett, és úgy lett, hogy 2019. január 14-től állásom van Belgiumban.

Tovább

Itt van az ősz itt van újra

2018.11.09 - Péntek

Azért kellett ezt a hangzatos címet adnom a bejegyzésnek, mert valamivel be kellett vezetnem ezt a képet amit ma készítettem a már rutinná vált úszásom után. Itt Belgiumban egyébként is később köszönt be az ősz, sőt nemegyszer látok még a téli hónapokban is viruló rózsákat. Vagy éppen februárban virágzó muskátlit a balkonon, mint volt Mechelenben az inbugering kurzusnak otthont adó épület szomszédságában. Jöjjön tehát a kép, aztán lehet lapozni.img01.jpg

Tovább

Az összes minden eddig

2018.10.29 - Hétfő

Jól van, muszáj írni, mert M már rongyosra olvasta az előző bejegyzést, és már lassan ráfanyalodik a flamand blogokra. Erről persze a nyelvtanárunk tehet. Miért ad nekünk órán olyan feladatot, hogy blogokból írjunk összefoglalót? Persze téma is lenne, csak a lendület csappant meg egy kicsit. Na meg így, hogy a negyedik évet kezdjük sok dolog már ismétlődni látszik, nem tűnik olyan izgalmasnak minden, mint az első években volt.

Tovább

Hangszeres kalandok, meg a többi

2018.09.24 - Hétfő

Még mindig semmi hír G gitárjáról és az "Ik word gitarist" című könyvéről. Ez azért érdekes, mert már kétszer is kaptam e-mailt arról, hogy a gitár elindult a raktárból és amint az üzletbe ér értesítést kapok. Az első tájékoztatás óta egy hét telt el. Pár nappal később jött a második ilyen info, akkor, más okból, elzarándokoltam a hangszerboltba, de a gitárról nem tudtak semmit mondani. Vajon hol lehet az a raktár? Azt képzelem, hogy legalábbis Kínában, vagy még azon is túl, mert Kínából két hét alatt megérkezett ő:img01.jpg

Tovább

Semmi érdekes

2018.09.10 - Hétfő

Mozgalmas nyár után nyugodt ősz, jó lenne, de nekünk nem ezt osztotték idén sem. B három év alatt a harmadik iskolát kezdte el szeptemberben s ez nem csupán neki, de az egész családnak izgalmakat ígér. Visszatértek a tanulós esték, M amikor csak teheti leül vele és igyekeznek előre készülni a tananyaggal, hogy az órákon ne teljesen ismeretlenül csengjenek a flamand szavak. Az első hét tapasztalatai pozitívak, a B beszámolóji szerint a tanárok türelmesek, a diáktársak segítőkészek így szerintem nem lesz semmi probléma.

Tovább

Folytatás

2018.07.15 - Vasárnap

Az van, hogy most Mallorcán nyaralunk, a blog meg hónapos lemaradásban van, így kihasználva, hogy a család alszik, faragni próbálok a hiányból. Sajnos ez ilyenkor mindig a mennyiség és/vagy a minőség rovására történik, mert az eltelt idő távlatából a fontosnak, érdekesnek tűnő dolgok már nem is olyan fontosak, érdekesek. A technikai hátrányokról szót sem ejtek, ez az első nyaralásom, ahova nem hoztam magammal laptopot, ezzel is kizárva a munkavégzés legkisebb esélyét is. Így viszont most telefonon kell bepötyögnöm a bejegyzést.

Tovább

Életet az éveknek

2018.06.11 - Hétfő

A címet a hétvégi kalandom ihlette. Így tavasz végére rendesen besűrűsödött a naptárunk, a gyerekek év végi vizsgái, a Babbeplus utolsó foglalkozása, ahova illik egy kis sütit vinni, a zenekarral csak ebben a hónapban annyi a fellépés mint amúgy egész szezonban, s ha még marad energia akkor készüljünk a nyelviskolai záróvizsgákra is. Persze álszent vagyok, mert engem ezek a programok nem zavarnak, M-t annál inkább. Ő egyre csak azt hajtogatja, na még ezt megcsinálom aztán befejeztem, pihenek, de aztán mindig jön valami. Például a gyerekek nyári tábora, de előtte még G szülinapi zsúrja, majd nyaralás, hazautazás. Otthon sem lesz megállás, a házunkat akarjuk tovább pofozgatni hiszen többek között az emeleti fürdőszoba még nincs befejezve, egy hónapja bedöglött a kazán így a melegvizet a vésztartaléknak bekötött régi villanybojler szolgáltatja ami nem gazdaságos, s akkor még az udvar térkövezésről nem beszéltem, ami aktuális lesz, mert félek az aljzatnak ledöngölt beton szétfagy ha sokat várok.

Tovább

Bodzaszörpöt Belgiumban is lehet

2018.06.07 - Csütörtök

Amikor kiköltöztünk nagy gondot jelentett, hogy hogyan készítsük el azokat a hagyományos ételeket, amelyeket odahaza megszoktunk. Írtam már róla, hogy először tejfölt nem találtunk, (ma már itt is árul a Lidl), aztán a túró okozott gondot amíg a vastehénre nem akadtam. Ugyanígy voltunk a bodzaszörppel is. Odahaza éppen az elköltözésünk előtti nyugisabb években kaptunk rá. A szomszéd faluban a Kis-Duna parton találtunk egy jól termő ligetre, ahol szép nagy  bodzavirágokat gyűjthettünk. De szinte bárhova indul az ember, úton-útfélen megtalálja ezt a növényt. Belgiumban nem ezt tapasztaltuk.img01.jpg

Tovább

Aartselaari szerenád

2018.05.01 - Kedd

Szombaton újabb fellépésünk volt a Suske zenekarral. Ez a Xaverianen néhány, idősebb tagjából álló kis zenekar, úgy nyolc-tíz fő. Van számos olyan rendezvény ahol nem a teljes zenekar, csak a Suske lép fel. Ilyen a februári karnevál, fellépés a templomban, kisebb városi eseményeken. Szívesen látunk persze bárkit a nagy zenekarból is, de sajnos nincs túljelentkezés. Én február óta játszom velük, a fejlődésem érdekében minden lehetőséget megragadok ahol zenélni lehet, és hát mégiscsak érdekesebb, ezáltal inspirálóbb ha az ember többedmagával zenél, mint szólóban. Meg kell említenem például, hogy az április 21-i rendezvényre való felkészülés, a K-val játszott duók gyakorlása is jó hatással volt az érzékeimre. Kezd visszatérni az a képességem, hogy játék közben a többi zenészre is figyeljek. Ez fontos a közös zenélésben, nemcsak azért, mert így szól szépen együtt egy zenekar, de például a játék közben fellépő hibák kiküszöbölésénél is nélkülözhetetlen. 21-én is megesett, hogy az egyik résznél valahogy eltévesztettem az ütemet és korábban léptem be mint kellett volna. De nem jöttünk zavarba, K játszotta amit neki kellett, én meg amint felfedeztem, hogy nem jó helyen vagyok, egy ütemet beimprovizáltam a darabba, így aztán helyre kerültem.

Tovább