Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Társadalmi kísérlet

2020.05.07 - Csütörtök

2020. május 07. - Műszaki

Na miről lehetne ma másról írni, mint a koronavírusról meg a karanténról. Mi hogyan éljük meg, mások hogyan élik meg, mikor várható valami változás. Ó pedig olyan jó egyéb témáim lennének még, ha nem lennék lusta megírni őket. Kezdetnek megmutathatnám, hogy milyen remek kis mini lángosokat tudok sütni a télen vásárolt fritőzben.image3.jpg

Tovább
IGAZSÁGTALANNAK TALÁLJA, HOGY MÁSOK HELYETT FIZET?

Csak annyit akar a fűtésért fizetni, amennyit valóban elhasznál?

www.hodijelosztas.hu

Látszik már a vég(e)?

2020.04.15 - Szerda

Nagyjából egy hónapja vezette be Belgium a korona vírus elleni intézkedéseket. Március 13-án bezártak a kávéházak, bárok, éttermek, majd pár nappal később minden olyan üzlet ami nem létfontosságú, azaz nem élelmet, gyógyszert vagy állateledelt árusít. A munkáltatókat kötelezték az otthoni munkavégzés bevezetésére vagy a fertőzés elleni védelmet biztosító munkakörnyezet kialakítására. Az iskolákat bezárták, és többé kevésbé online oktatásra álltak át.  Eredmény? 33 573 fertőzött, 4 440 halott, eddig. Sok? A magyarországi helyzethez képest borzasztóan, az olaszhoz, spanyolhoz mérve nem rossz.

Tovább

Húsvét a karanténban

2020.04.12 - Vasárnap

Lassan el kellene hagyni a karantén szót, ugyanis ez egyáltalán nem az. Tegnap G-vel elbicajoztunk a vastehénhez tejért, szerintem ennyi kiránduló kerékpárossal még sosem találkoztunk. A fagyizó előtt, amit a tejet adó farmer üzemeltet, sok tíz méteres sor állt. Nem baj, végülis még csak 30 000 fertőzött van az országban. img_20200411_174327_copy_768x1024.jpg

Tovább

Karanténiskola

2020. 03. 31 - Kedd

Kedd van, írni kellene valamit a blogba, na de miről írjak. A koronáról nem tudok újat mondani, a karanténban meg nem történik semmi. Elkezdtem hát lapozgatni a híreket hátha ihletet kapok, és találtam valami érdekeset amiről a blogban kevés szó esett még, az oktatás. Az index.hu-t olvasgatva kialakult bennem egy kép arról, hogy hogyan is működik a magyar korona távoktatás. Megnézzük miként működik a belga.

Tovább

A korona árnyékában

2020. 03. 24 - Kedd

Baljós cím, mert semmi nem jutott eszembe. Igazából nem vagyunk árnyékban, ellenkezőleg, az esős borús február után március második felében dúskálunk a napfényben. A hőmérséklet azonban fagyos, de hó azért nem esik mint Magyarországon. Természetesen mostanság nem nagyon szól másról az élet, mint a koronavírusról. Nálunk szerencsére közvetlenül (még) nem, de közvetve nagyon is hatása van az életünkre, mint mindenkiére.img_20200325_084323.jpg

Tovább

Az első napok a "karanténban"

2020. 03. 19 - Csütörtök

A kedd esti bejelentést követően csütörtök volt az első nap, hogy teljes mértékben érvényesült a "karantén". Nem akarok eltunyulni, meg amúgy is le kell még mozognom/koplalnom néhány kilót, ezért úgy döntöttem, még ha nem is fizetnek érte, akkor is lebicajozom a napi 28 kilométeremet, amit rendesen a munkába menet-jövet teljesítek. Szerda reggel mentem egy kört, közben útbaejtettem egy Carrefourt és egy Lidl-t is. Mindettő nyitás előtt volt de már gyülekeztek az emberek. Nem volt tömeg, tizenpáran lehettek, de mivel betartották az előírt szociális távolságot szép sorok alakultak ki.

Tovább

Belgium bezárkózik

2020. 01. 17 - Kedd

Azzal kezdődött a napom, hogy gyanútlanul bebicajoztam a munkahelyemre. A főnöki utasítás szerint hétfőn otthonról dolgoztam, kedden-szerdán-csütörtökön irodában vagyok és pénteken újra otthon. A reggeli autóforgalom még nem tükrözte a múlt csütörtöki döntések hatását. Az persze üdítő volt, hogy a gyerekek nem mennek iskolába. Normál esetben 8 óra körül gyülekeznek különböző csomópontoknál, aztán tömegekbe verődve vonulnak kerékpárral a tanintézményekbe, természtesen soha nem sorban egymás mögött, hanem csoportokban, egymás mellett haladva. Ez azért meg tudja nehezíteni az életem amikor a kerépkpárúton előzni akarok. Márpedig annál rosszabb nincs, mint amikor lendületes 20-25 km/h-ról le kell lassítani 10-re, mert a szembe jövő iskolás csürhe miatt nem tudod megelőzni az előtted haladó anyukát, aki minimum egy gyereket visz gyerekülésben és még egy előtte kacsázik a kisbiciklivel, így mennek az oviba.

Tovább

Rendkívüli bejegyzés - Koronavírus

2020. 03. 13.

Péntek 13. szerencsétlen nap, legalábbis egy régi film azzá tette. Belgiumban is úgy döntöttek tegnap, hogy drasztikus korlátozásokkal próbálják megfékezni a koronavírus terjedését. Két hete amikor a kollégáknak mondtam, hogy gondolkozok azon, hogy érdemes lenne bevásárolni hosszabb távra, mert ha jön a vírus pánik mindenki ezt teszi majd. Csak nevettek. Tegnap mondtam hogy Magyarországon bezárnak a szórakozóhelyek, mozik, színházak. Erre megjegyezték, ezek nagyon kemény intézkedések. Hát most itt is kezdődik.

Tovább

Az új mindig új

2019.01.10 - Csütörtök

Szilveszter napján sokan számot vetnek a múlttal, tervezik a jövőt, fogadkoznak, ígérgetnek maguknak, másoknak. Én szeretnék már erről leszokni, s nagyrészt meg is tettem. Nem fogadok meg semmit, nem ígérek semmit. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó. Én nem ígérek, inkább csak betartom amit nem is ígértem, az is éppen elég, magamnak mindenképp. Ez a módszer állítólag az örök optimistáktól jön, nem tudom nekem honnan jött, de hasznosnak találom. Egy barátom mondja mindig ha valamiről a véleményét kérik, "Úgy akarom ahogy lesz". Én is úgy akartam ahogy lett, és úgy lett, hogy 2019. január 14-től állásom van Belgiumban.

Tovább