Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

A korona árnyékában

2020. 03. 24 - Kedd

2020. március 25. - Műszaki

Baljós cím, mert semmi nem jutott eszembe. Igazából nem vagyunk árnyékban, ellenkezőleg, az esős borús február után március második felében dúskálunk a napfényben. A hőmérséklet azonban fagyos, de hó azért nem esik mint Magyarországon. Természetesen mostanság nem nagyon szól másról az élet, mint a koronavírusról. Nálunk szerencsére közvetlenül (még) nem, de közvetve nagyon is hatása van az életünkre, mint mindenkiére.img_20200325_084323.jpg

Tovább
IGAZSÁGTALANNAK TALÁLJA, HOGY MÁSOK HELYETT FIZET?

Csak annyit akar a fűtésért fizetni, amennyit valóban elhasznál?

www.hodijelosztas.hu

Az első napok a "karanténban"

2020. 03. 19 - Csütörtök

A kedd esti bejelentést követően csütörtök volt az első nap, hogy teljes mértékben érvényesült a "karantén". Nem akarok eltunyulni, meg amúgy is le kell még mozognom/koplalnom néhány kilót, ezért úgy döntöttem, még ha nem is fizetnek érte, akkor is lebicajozom a napi 28 kilométeremet, amit rendesen a munkába menet-jövet teljesítek. Szerda reggel mentem egy kört, közben útbaejtettem egy Carrefourt és egy Lidl-t is. Mindettő nyitás előtt volt de már gyülekeztek az emberek. Nem volt tömeg, tizenpáran lehettek, de mivel betartották az előírt szociális távolságot szép sorok alakultak ki.

Tovább

Belgium bezárkózik

2020. 01. 17 - Kedd

Azzal kezdődött a napom, hogy gyanútlanul bebicajoztam a munkahelyemre. A főnöki utasítás szerint hétfőn otthonról dolgoztam, kedden-szerdán-csütörtökön irodában vagyok és pénteken újra otthon. A reggeli autóforgalom még nem tükrözte a múlt csütörtöki döntések hatását. Az persze üdítő volt, hogy a gyerekek nem mennek iskolába. Normál esetben 8 óra körül gyülekeznek különböző csomópontoknál, aztán tömegekbe verődve vonulnak kerékpárral a tanintézményekbe, természtesen soha nem sorban egymás mögött, hanem csoportokban, egymás mellett haladva. Ez azért meg tudja nehezíteni az életem amikor a kerépkpárúton előzni akarok. Márpedig annál rosszabb nincs, mint amikor lendületes 20-25 km/h-ról le kell lassítani 10-re, mert a szembe jövő iskolás csürhe miatt nem tudod megelőzni az előtted haladó anyukát, aki minimum egy gyereket visz gyerekülésben és még egy előtte kacsázik a kisbiciklivel, így mennek az oviba.

Tovább

Rendkívüli bejegyzés - Koronavírus

2020. 03. 13.

Péntek 13. szerencsétlen nap, legalábbis egy régi film azzá tette. Belgiumban is úgy döntöttek tegnap, hogy drasztikus korlátozásokkal próbálják megfékezni a koronavírus terjedését. Két hete amikor a kollégáknak mondtam, hogy gondolkozok azon, hogy érdemes lenne bevásárolni hosszabb távra, mert ha jön a vírus pánik mindenki ezt teszi majd. Csak nevettek. Tegnap mondtam hogy Magyarországon bezárnak a szórakozóhelyek, mozik, színházak. Erre megjegyezték, ezek nagyon kemény intézkedések. Hát most itt is kezdődik.

Tovább

Az új mindig új

2019.01.10 - Csütörtök

Szilveszter napján sokan számot vetnek a múlttal, tervezik a jövőt, fogadkoznak, ígérgetnek maguknak, másoknak. Én szeretnék már erről leszokni, s nagyrészt meg is tettem. Nem fogadok meg semmit, nem ígérek semmit. Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó. Én nem ígérek, inkább csak betartom amit nem is ígértem, az is éppen elég, magamnak mindenképp. Ez a módszer állítólag az örök optimistáktól jön, nem tudom nekem honnan jött, de hasznosnak találom. Egy barátom mondja mindig ha valamiről a véleményét kérik, "Úgy akarom ahogy lesz". Én is úgy akartam ahogy lett, és úgy lett, hogy 2019. január 14-től állásom van Belgiumban.

Tovább

Itt van az ősz itt van újra

2018.11.09 - Péntek

Azért kellett ezt a hangzatos címet adnom a bejegyzésnek, mert valamivel be kellett vezetnem ezt a képet amit ma készítettem a már rutinná vált úszásom után. Itt Belgiumban egyébként is később köszönt be az ősz, sőt nemegyszer látok még a téli hónapokban is viruló rózsákat. Vagy éppen februárban virágzó muskátlit a balkonon, mint volt Mechelenben az inbugering kurzusnak otthont adó épület szomszédságában. Jöjjön tehát a kép, aztán lehet lapozni.img01.jpg

Tovább

Az összes minden eddig

2018.10.29 - Hétfő

Jól van, muszáj írni, mert M már rongyosra olvasta az előző bejegyzést, és már lassan ráfanyalodik a flamand blogokra. Erről persze a nyelvtanárunk tehet. Miért ad nekünk órán olyan feladatot, hogy blogokból írjunk összefoglalót? Persze téma is lenne, csak a lendület csappant meg egy kicsit. Na meg így, hogy a negyedik évet kezdjük sok dolog már ismétlődni látszik, nem tűnik olyan izgalmasnak minden, mint az első években volt.

Tovább

Hangszeres kalandok, meg a többi

2018.09.24 - Hétfő

Még mindig semmi hír G gitárjáról és az "Ik word gitarist" című könyvéről. Ez azért érdekes, mert már kétszer is kaptam e-mailt arról, hogy a gitár elindult a raktárból és amint az üzletbe ér értesítést kapok. Az első tájékoztatás óta egy hét telt el. Pár nappal később jött a második ilyen info, akkor, más okból, elzarándokoltam a hangszerboltba, de a gitárról nem tudtak semmit mondani. Vajon hol lehet az a raktár? Azt képzelem, hogy legalábbis Kínában, vagy még azon is túl, mert Kínából két hét alatt megérkezett ő:img01.jpg

Tovább

Semmi érdekes

2018.09.10 - Hétfő

Mozgalmas nyár után nyugodt ősz, jó lenne, de nekünk nem ezt osztotték idén sem. B három év alatt a harmadik iskolát kezdte el szeptemberben s ez nem csupán neki, de az egész családnak izgalmakat ígér. Visszatértek a tanulós esték, M amikor csak teheti leül vele és igyekeznek előre készülni a tananyaggal, hogy az órákon ne teljesen ismeretlenül csengjenek a flamand szavak. Az első hét tapasztalatai pozitívak, a B beszámolóji szerint a tanárok türelmesek, a diáktársak segítőkészek így szerintem nem lesz semmi probléma.

Tovább