Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Összefoglaló

2017. 03. 16 - Csütörtök

2017. március 16. - Műszaki

Az elmúlt hetek borongós, esős időjárását leváltotta napfényes és langyos tavasz. Mi már előre ittunk a medve árnyékára, merthogy az elmúlt hetekben a sajátunkat sem nagyon láttuk, így két héttel ezelőtt bevásároltunk jónéhány virágot. Az elültetésben még anyósom is aktívan segédkezett aminek ez lett az eredménye. A szomszédunk P is elismerően nyugtázta, hogy milyen szép virágos kertje lett.img01_jpg.jpg

Tegnap apósék hazautaztak, így most minden visszazökken a régi-új kerékvágásba. Azért írtam, hogy régi-új, mert régi, hogy újra enyém a konyha, új, hogy hetente kétszer flamand órára megyünk ami némiképp felborítja az október óta beállt rendszert.

Flamand órák

Be kell valljam, nekem bejött a számításom a csoportos oktatással kapcsolatosan. Nem volt haszontalan a magántanárokkal eltöltött egy-másfél év sem, de én úgy érzem, azon túl, hogy az egyikük révén egy nyelvtani áttekintést kaptam a flamandból, nem sok minden ragadt rám. Nem volt tematika, nem voltak követelmények, és nem voltak praktikus feladatok, játékok. Akkor ezt igyekeztem a Duolingo-val pótolni, ami sokat segített és a silány szókincsem nagy részét ennek köszönhetem. A mostani órákon azonban teljesen más a helyzet. A fiatal 30-as tanárnő, E, nagyon lelkes, minden órán rengeteg feladatot csinálunk. Vannak párbeszédek, szituációs játékok, magnóhallgatás, sőt még internetes felületen is versenyzünk egymással. Kaptunk két jól megszerkesztett könyvet, amiből az életben is praktikusan használható témákon keresztül tanuljuk a nyelvet. Volt szó a családról, itt megtanultuk a rokoni kapcsolatok neveit, nagybácsi, nagynéni, após, anyós, ilyesmi. Aztán bevásárlás témakörben néhány élelmiszert, zöldséget, gyümölcsöt, húsféléket ismertünk meg. Most lakberendezés a téma, amin keresztül nem csak a bútorok neveit, de anyagát, méretét, formáját, színét, tartozékait is végigvesszük. S minden órán van számonkérés is amire már csak azért is készülök (szemben a magántanári órákkal) mert nem szeretnék a csoprt többi tagja előtt szégyenkezni. A társaság elég vegyes, van lengyel, ukrán, bolgár, iraki, afganisztáni, szírai, kongói, és meglepetésre egy magyar tanuló is.

Babbelplus

A babbelplus csoport is nagy lendületet vesz. Az előző foglalkozáson összeállt, hogy milyen extra programokra fogunk együtt elmennni. Már az időpontokat is lefixáltuk, így márciusban az M által szervezett Artlekeno-é a főszerep, ahol papírmasé munkákat, nemezelést fogunk majd csinálni. img02.jpgA későbbiekben közös sportolás (tollaslabda) és kirándulás van még beütemezve.

Az elmúlt hétvégén B iskolájában nyílt nap volt. Egészen pontosan több iskolában is vannak mostanában nyílt napok. Itt Belgiumban úgy tűnik az általános iskola 6. osztályig tart, aztán tovább kell állni a gyereknek. B iskolája e tekintetben is kivétel, mivel ott 18 éves korukig tanulhatnak a gyerekek. Persze mivel az évek számának növekedésével a tandíj mértéke is emelkedik így nem meglepő, hogy a felsőbb osztályokban már csak egy-két gyerek jár. Sajnos nálunk is el kell már gondolkozni a hogyan tovább kérdésen, mert nagyon valószínű, hogy nem fugjuk bírni anyagilag azt, hogy B végigjárja ezt a sulit, arról nem is beszélve, hogy nem vagyok biztos abban, hogy az angolon kívül más tárgyak tekintetében is versenyképes tudást szerez itt. Visszatérve a nyílt napra, B is bevállalta hogy részt vesz, így vasárnap reggel bevittem a suliba, ahol a flamand tanárhoz csatlakozott, és waffel sütéssel népszerűsítették a flamand kultúrát. Dél körül mi is bementünk a nagyszülőkkel és körbesétáltuk a sulit. Így néz ki náluk egy tanterem.img03.jpgVásárlás tippek

Szintén a múlt hétvége eseménye, hogy megmutattuk M szüleinek a kincsesbányát, a twedehandswinkel-eket. Megemlítendő érdekesség, hogy ezek a boltok az elmúlt hétfőn flamand órán is szóba kerültek. Az egyik, ahova M szívesen jár, az Oxfam által üzemeltetett üzletek közé tartozik. Itt használt, de jó állapotú, ruhát, háztartási eszközöket, edényeket, poharakat, könyveket, játékokat, de még számítógépeket is lehet nagyon olcsón beszerezni.img04.jpg

img05.jpgM vásárolt már itt olyan "használt" ruhákat, amelyeken még az eredeti árucímke is rajta volt, vagyis soha nem hordta senki. Én meg néha ilyen gyöngyszemekbe botlok, mint ez, a korosztályom számára bizonyára jól ismert, NDK hajszárító. Nekünk sárga színben volt. Három euróért nem drága.img06.jpgEz egyébként egy adomány bolt, ami azt jelenti, hogy ide lehet leadni ingyen a megunt dolgokat, amit ők értékesítenek, és a bevételt afrikai országok megsegítésére fordítják. Másik általunk ismert hálózat az Opnieuw. Ide adtuk le mi is G régi kiságyát. 

Gasztro percek

Nem maradhat ki a beszámolóból a konyhaművészet sem. Elsőként meg kell emlékezzek apósom bableveséről, melyet a jó idő örömére szombat délután bográcsban főztünk meg. Erről jut eszembe, hogy szerintm a tavaly szeptemberi magyar estről, amit a szomszédoknak szerveztünk, még mindig nem számoltam be. A kisbogrács, de főleg a hozzá vásárolt kis katlan (üstház) akkor volt először éles bevetésen Belgiumban, és jól vizsgázott, így bátran nyúltunk hozzá ismét. Másik említésre méltó alkotás, a reggeli bundáskenyér. No nem csak így natúr, hanem az alábbi formában.img07.jpgTermészetesen a világhálón találtam az ötletet, ami abból áll, hogy a kenyeret megtöltjük amivel csak akarjuk, majd feltekerjük, összetojásozzuk és így kisütjük. Ebből lesz a képen is látható bundás kenyér tekercs. Én gombás, pizzás, és tejfölös-baconos-hagymás verziót csináltam, de lehet nutellávval, vagy akár gyümölcsökkel is operálni. Akit érdekel keressen rá az interneten.

 

süti beállítások módosítása