Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Belgium bezárkózik

2020. 01. 17 - Kedd

2020. március 18. - Műszaki

Azzal kezdődött a napom, hogy gyanútlanul bebicajoztam a munkahelyemre. A főnöki utasítás szerint hétfőn otthonról dolgoztam, kedden-szerdán-csütörtökön irodában vagyok és pénteken újra otthon. A reggeli autóforgalom még nem tükrözte a múlt csütörtöki döntések hatását. Az persze üdítő volt, hogy a gyerekek nem mennek iskolába. Normál esetben 8 óra körül gyülekeznek különböző csomópontoknál, aztán tömegekbe verődve vonulnak kerékpárral a tanintézményekbe, természtesen soha nem sorban egymás mögött, hanem csoportokban, egymás mellett haladva. Ez azért meg tudja nehezíteni az életem amikor a kerépkpárúton előzni akarok. Márpedig annál rosszabb nincs, mint amikor lendületes 20-25 km/h-ról le kell lassítani 10-re, mert a szembe jövő iskolás csürhe miatt nem tudod megelőzni az előtted haladó anyukát, aki minimum egy gyereket visz gyerekülésben és még egy előtte kacsázik a kisbiciklivel, így mennek az oviba.

Na de ma olyan igazi vakáció fíling volt, sehol egy tinédzser, lehetett haladni. Nagyon nem tekertem, mert hétvégén elmentünk a családdal kicsit mozogni, aztán kosarazás közben sikerült az amúgy is lestrapált jobb bokámat enyhén kificamítani. Most másfélszerese a normál méretének, de használható.

Szóval beértem a munkába, amit a főnök úgy szervezett meg, hogy kb. 50%-os telítettség legyen az irodában. Na ez az 50%, illetve akkor még csak kb. 33 éppen egy csoportban tanakodott valamin. Meg is jegyeztem hogy "mannekes, geen groupjes te maken", mire nevetve mondták, hogy megvan az előírt távolság. De mire az asztalomhoz értem már szóltak, hogy ne vegyem ki a táskából  laptopot, ellenben szedjek össze mindent, ami a következő napokban, hetekben az otthoni munkához kellhet, mert mostantól total home office. Akkor néztem meg a telefonom, és valóban ott volt egy e-mail a főnöktől, melyben közli az új helyzetet és figyelmeztet, hogy várhatóan szerdától Belgium bezárkózik.

Ennek fényében délután elmentünk a Lidl-be beszerezni még pár szükséges dolgot. Előzmény, hogy péntek este már csaptunk egy kört, de mutatom mit találtunk  másfél órával a zárás előtt.img_20200313_183941.jpgItt szoktak lenni a zöldségek, gyümölcsök.img_20200313_184634.jpgEz  a tejtermékes pult, sajtok, joghurtok, stb. helye.img_20200313_190238.jpgItt rendszerint tészták, rizs, konzervek ilyesmik szoktak lenni.

Na most ez egy edzett magyarnak nem nagy meglepetés, de azért a belgákról eddig más véleményem volt. Ilyen kínálat mellett nem sok mindent tudtunk betankolni, a heti rendes bevásárlásunk töredékét. Bár M megjegyezte, és ebben teljes mértékben igazat adok neki, hogy nagyon megkönnyítette a helyzetünket a választék hiánya. Nem kellett gondolkozni, hogy mit tegyünk a kosárba. Szombaton a Carrefourban kiegészítettem a készleteket, de pl. a WC papír már ott is hiányzott. A mai kép nem sokban különbözött a péntekitől, de most legalább volt tészta és a zöldség-gyümölcs készlet is valamivel nagyobb volt.

Este aztán néztük a híradót, semmi újdonság, mígnem, nem is tudom úgy fél kilenc körül, adás megszakad, kapcsolás valami szép ülésterembe, gondolom a parlament, ahol Sophie Wilmès miniszterelnök asszony felsorolta nagyjából a következőket:

- Holnap déltől mindenki maradjon otthon, csak munkába, élelmiszerboltba, gyógyszertárba, orvoshoz vagy postára lehet kimozdulni, mindenféle összejövetel tilos. Mondjuk ezt árnyalta végül azzal,  hogy sportolni lehet (futás, biciklizés) de gondolom azt sem tömegben.

- Csak élelmiszerüzlet, állateledel bolt, gyógyszertár, és újságos lehet nyitva, más, nem eszenciális üzletnek be kell zárnia, szabadtéri piac sem lehet nyitva.

- A szupermarketekben egyidejűleg csak annyi vevő lehet, hogy minden 10 m2-re egy fő jusson, és ezek is egyidejűleg fél órát lehetnek bent, aztán helyet kell adni a következő vevőknek. Éjszakai boltok 22 óráig lehetnek nyitva.

- Fodrászok működhetnek, de egyidejűleg csak egy vendég lehet az üzletben.

- Az indokolatlan külföldi utazás tilos, tömegközlekedésen 1,5m távolságot kell tartani.

- A cégeknek kötelező a távmunka, home office alkalmazása. Ahol ez nem lehetséges, ott biztosítani kell a megfelelő távolságot (gondolom ez a 1,5 méter). Ha valamely cég ennek ellenére munkára kötelezi az embereket az komoly büntetést kap, ha ennek ellenére is folytatja a tevékenységet, akkor bezárják.

 

Azért a végén kiemelte, hogy bár fizikálisan el kell különülniük az embereknek egymástól, azért lelkileg tartsuanak össze, használják a szociális médiát stb.

Most tehát itthon van a család. Napközben dolgozunk, a gyerekek meg elfoglalják magukat. B tegnap elvégezte az iskolából kapott feladatokat, így ma lazult. G meg bőszen varrt, mert egy pókemberes hálóvetőt immitáló, csuklóra csatolható vízköpő eszközt terveztek és nyomtattak a hétvégén (a Jézuska hozott egy 3D nyomtatót) és arra készítette a tépőzáras pántot. Betegségnek egyenlőre nincs nyoma, G krákog kicsit, de valószínűleg a hétvégi kiruccanás közben hűlt meg, láza nincs. Mondjuk nekem pár hete visszatért a 2017-ben szerzett szédüléses vírusom. A nővérem tanácsára B vitaminnal kezelem, kezd javulni. A hanyattdőlést követő hánytató körforgás most egy kellemes vásári körhintázásra hasonlít.

IGAZSÁGTALANNAK TALÁLJA, HOGY MÁSOK HELYETT FIZET?

Csak annyit akar a fűtésért fizetni, amennyit valóban elhasznál?

www.hodijelosztas.hu
süti beállítások módosítása