Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Az elmúlt néhány nap

2017.05.18 - Csütörtök

2017. május 18. - Műszaki

Az elmúlt napok rövid összefoglalása következik. Lopott időben, mert éppen néhány körmömre égett  munkával kellene foglalkoznom. Valószínűleg nem is lesz mikszáthi (ezt vajon helyesen írtam?) mélységű a fogalmazásmód. Miért éppen Mikszáth? Mert B legutolsó kötelező olvasmánya a Beszélő köntös volt, vele párhuzamosan pedig a melléknevet tanulták M-mel nyelvtanból, és a tulajdonnevekből képzett melléknevek helyesírásába még nekem is bele- beletörött a bicskám. Iskolás koromban jó helyesíró voltam, de közben változtak is talán a szabályok, így már olyan kérdésekre, amik az általánosnál picivel is bonyolultabbak, nem merek azonnal válaszolni.Nézzük tehát az összefoglalót, mérnöki tömörséggel.

Mi történik, ha kiég egy izzó? Elmész a közeli vilanyszerelési szaküzletbe veszel egyet és kicseréled. Magyarországon. Itt Belgiumban ez nem egészen ilyen egyszerű. A fürdőszobánkban úgynevezett kompakt fénycsöves lámpatest van, ami nem menetes hanem G24d-3 jelű aljzattal csatlakozik. Fel is kerekedtem múlt héten és eltekertem az összes barkácsáruházba, ahol persze ebből a típusból nem volt. Némi hezitálás után rászántam magam és még egy bő órát, elmentem a szomszéd település egyetlen kis elektromos üzletébe. Ami szabadságolás miatt zárva volt. Ebben az üzletben eddig háromszor akartam venni valamit, abból kettőször zárva volt. Ez arra ösztönöz, hogy náluk ne próbálkozzak többet. Tehát hagyományos módon nem jutottam közelebb a megoldáshoz, így jött a 21. századi technika, interneten rendeltem kompakt fénycsövet. S ha már lúd legyen kövér, rendelhettem volna Belgiumból is, de a nem túl távoli Hollandiában éppen fele annyiért kínálták, tehát nekik adtam a megbízást. A rendelés elküldése után jutott eszembe, hogy a tűzhely feletti elszívóba is kellene egy fényforrás, így írtam egy e-mailt, hogy ha lehet azt is csapják hozzá a rendeléshet, ne kelljen már arra egy új rendelést - plusz szállítási költséggel - indítanom. Megtették. Ebben nincs is semmi rendkívüli, amiért mégis említésre méltó az az, hogy ezt a kis levelezést holland, vagy ha úgy tetszik flamand nyelven bonyolítottam. Bizony, az intenzív tanfolyamnak köszönhetően apróbb ügyekben már egész bátran tudom használni a flamandot.

Autó javítás

Az autóval még nem jutottunk előbbre. A belga biztosítós szövettség a DEKRA átvette az ügyet, kérték nevezzünk ki egy szakértőt aki felbecsüli a kárt (amit már egy magyar szakértő és egy belga autószervíz felmért és felbecsült). Nekik újra leírtuk az egész sztorit, majd a GMAN által ajánlott szakértő céget neveztük meg, mivel nem volt jobb ötletünk, meg abból indultunk ki, hogy a GMAN, ha már megcsinálta a költségbecslést, szívesebben egyeztet majd arról egy olyan szakértővel, akit ismernek. Válaszukban leírták, hogy minden fasza, felveszik a szakértővel a kapcsolatot a nevünkben, plusz egyeztetnek az Allianz Hungáriával is aztán jelentkeznek. Az előbb csörgött is a telefonom, egy belga szám volt, de amikor beleszóltam letették. Remélem nem a szakértő volt és ijedt meg a hangomtól. Szóval már több mint egy hónap eltelt a baleset óta, és még az autó nincs megjavítva. Szerencse, hogy csak esztétikai a kár mert különben azért nem lennénk ennyire sem nyugodtak. Csak attól félek, ha ilyen lassan halad a dolog ez majd jól bekavar a nyári tervekbe is.

Garázsvásár

Vasárnap lezajlott a várva várt garázsvásár. A lebonyolítás, meg úgy egyáltalán a részvétel, okozott egy pici feszültséget a családban, ugyanis volt némi ellenhang a női oldalról, hogy "olcsón nem adunk semmit", meg "majd meglátjátok rámegy az egész nap és semmit sem tudunk eladni". A fiúk azonban nagyon lelkesek voltak, fejben már megvették az új X-Box-ot a remélt bevételből, s ezek a bűnös gondolatok csak fokozták a feminim vonal ellenérzéseit. Végülis szombat este szépen beáraztuk a sok kinőtt, megunt, vagy éppen szinte nem is használt játékot, vasárnap reggel kihordtuk a garázsba és megnyitottuk a kapukat. img_20170514_111020_hdr.jpgÍgy néztünk ki. Tulajdonképpen elég szép számmal érkeztek vásárlók, de nagy részük csak körbenézett, majd továbbállt.Összesen 27 Eurót sikerült árulnunk, elment egy-két apróbb játék. A kis konyha bútort pedig az egyik szimpatikus szomszédunk vette meg, így az biztos jó helyre kerül. Nagy derültséget okozott nekünk egy idősebb úr, aki biciklivel érkezett, körbenézett, kiemelt egy gyakorlatilag új, dobozban lévő kártyás memória játékot (ez flamand nyelvű volt), alaposan megnézte, átlapozta a használati útmutatót, majd közölte, hogy "nincs meg a dobókocka", letette és elment. A játékot 1 Euróért kínáltuk. Azonnal megállapítottuk, hogy feltehetően valami szenvedélyes játékgyűjtővel volt dolgunk, aki élete fogását remélte olcsón megszerezni, de csalódnia kellett egy fránya dobókocka miatt. B aztán hozott a dobozba egy kockát, és kb. egy órával később már el is vitte a játékot egy fiatalember aki olyan nagyon meg sem nézte. Persze lehet, hogy a gyűjtő samesze volt aki rájött, hogy rossz döntést hozott amikor nem vette meg a játékot, de már ciki lett volna neki visszajönnie, ezért küldött valakit.

IGAZSÁGTALANNAK TALÁLJA, HOGY MÁSOK HELYETT FIZET?

Csak annyit akar a fűtésért fizetni, amennyit valóban elhasznál?

www.hodijelosztas.hu
süti beállítások módosítása