Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Látszik már a vég(e)?

2020.04.15 - Szerda

2020. április 16. - Műszaki

Nagyjából egy hónapja vezette be Belgium a korona vírus elleni intézkedéseket. Március 13-án bezártak a kávéházak, bárok, éttermek, majd pár nappal később minden olyan üzlet ami nem létfontosságú, azaz nem élelmet, gyógyszert vagy állateledelt árusít. A munkáltatókat kötelezték az otthoni munkavégzés bevezetésére vagy a fertőzés elleni védelmet biztosító munkakörnyezet kialakítására. Az iskolákat bezárták, és többé kevésbé online oktatásra álltak át.  Eredmény? 33 573 fertőzött, 4 440 halott, eddig. Sok? A magyarországi helyzethez képest borzasztóan, az olaszhoz, spanyolhoz mérve nem rossz.

Ma újabb kormányzati döntés született a továbbiakról. E szerint az eddig bevezetett intézkedések május 3-ig meghosszabításra kerülnek. Lesz azonban némi enyhítés. Kinyithatnak a kertgondozással kapcsolatos üzletek, így pl. a barkácsáruházak. Persze ugyanazokkal a paraméterekkel, mint az eddig is nyitva tartó élelmiszer üzletek, vagyis meghatározott egyidejű vevő létszám, védőtávolság stb. Pont ma kellett kicsit megpiszkálnom a WC tartály úszóját, mert felakadt és csak lassan csordogált a víz. Akkor jutott eszembe, hogy ha elromlana és cserélni kellene, akkor most meg sem tudnám venni az alkatrészt. Hacsak online nem. Másik enyhítés, hogy az idősotthonokban, egyéb szanatóriumokban élők számára engedélyezik egy meghatározott személy látogatását.

Negatív eredmény is van. Auguszus 31.-ig törölnek minden fesztivált, tömegrendezvényt. Azt még pontosan nem fogalmazták meg, mit értenek tömegrendezvény alatt, pl. a kermis (falunap) annak számít -e Ígéret van rá, hogy május 3.-ig pontosítják. Így azt még nem tudni, hogy a június végi szabadtéri koncertünk lefuthat -e. Persze még az sem világos, hogy próbákat tarthatunk -e, a nélkül meg nehéz lesz előadni valamit. Bár a márciusi koncertanyagot megspóroltuk kérdéses, hogy ki mennyire tartja magát formában. Én heti kétszer előveszem a hangszert, de mostanában inkább alapozok, skálákat, ujjgyakorlatokat csinálok.

Munka fronton nincs változás. Heti négy nap dolgozunk, itthon nyugiban. Ma jött egy körlevél a főnökömtől, azzal, hogy mindenki vegyen ki júniusig 6 nap szabadságot, mert szerinte ha helyreáll a világ rendje annyi munkánk lesz, hogy nem lesz idő szabira menni. Legyen igaza, de az előző évben a nyár egy nagy lébecolás volt, ősztől volt egy kis hajrá, aztán semmi. Mindenesetre most még az sem biztos, hogy nyáron egyáltalán lehet -e majd utazni.

Szóval még nem látjuk a végét.

UPDATE!

2020.04.16 - Csütörtök

Ma módosították a tegnapi döntést. Miután több párt is reklamálta, hogy mekkora hülyeség már megnyitni az idősotthonokat, így ma úgy döntöttek, hogy mégsem engedik a látogatást. A híradó este szinte csak ezzel foglalkozott, sorra kérdeztek minden érintett döntéshozót, hogy egyáltalán honnan jött ez az ötlet. Végülis mindenki elismerte, hogy rossz döntés volt, ezért korrigáltak.

IGAZSÁGTALANNAK TALÁLJA, HOGY MÁSOK HELYETT FIZET?

Csak annyit akar a fűtésért fizetni, amennyit valóban elhasznál?

www.hodijelosztas.hu
süti beállítások módosítása