Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Hogyan lettünk belgák

2022. 10. 21. - Péntek

2022. október 21. - Műszaki

Eltelt már pár év az utolsó bejegyzés óta, és valójában a mai cikk címe aktuálisan elő volt készítve, csak éppen az írás nem készült el. Volt egy hosszabb szünet a blog életében, aminek nincs semmilyen drasztikus oka, egyszerűen nem volt kedvem/motivációm írni. Ezen most változtatni próbálok, mert rájöttem, hogy ez a blog remek napló, történelemkönyv, emlékkönyv. Nem egyszer előfodult, hogy receptet kerestem itt vissza, vagy ismerőssel beszélgetve valamiről itt tudtam gyorsan megmutatni egy fotót. Valahogyan az elmúlt két évet is igyekszem majd pótolni, és persze jönnek az aktualitások is. A mai téma már nem aktualitás, hiszen a belga állampolgárságot 2020-ban illetve 21-ben kapta meg a család.1666349549040.jpg

A procedúra folyamatáról nem volt, és igazából a mai napig nincs pontos hivatalos forrásból származó tudásunk. Anno a nyelviskolában a tantársaktól felszedett információk birtokában próbáltunk előrehaladni, így végeztük el pl. az inburgeringscursust  Ezen információmorzsákból az állt össze, hogy ha az ember öt éve itt él, elér egy igazolt minimális nyelvi szintet és elvégezte az előbbi kurzust, akkor megkaphatja a belga állampolgárságot. Mivel a családból M volt az aki fél évvel a többiek előtt ideköltözött, így bár a többi feltételt mindketten teljesítettük az öt év neki jött össze hamarabb, így 2020. februárban összeszedte a szükséges dokumentumokat és elindult a hivatalba, hogy elindítsa az eljárást. Büszkén mutatta a 2.4 szintű nyelvvizsga igazolást (a minimum szint 1.2 ha jól tudom amivel max egy sört tudsz kérni a kocsmában) és a többit, de a készséges ügyintézőt leginkább csak két dolog érdekelte, hogy valóban öt éve itt él -e és ez idő alatt végig volt -e igazolt munkaviszonya. Mivel ezek rendben voltak már csak egy hiteles fordítás kellett a születési anyakönyvi kivonatáról, amit a magyar kormányhivataltól gond nélkül lehet igényelni online is. Ezt aztán postázzák egy hazai címre. Mi a szülei lakására kértük, ahonnan ők postázták tovább nekünk. Amint ez megvolt be is adta az igényét. Az eljárás néhány hónapig tartott, belekerült vagy száz euróba, de augusztusban ő és a gyerekek értesítést kaptak, hogy mehetnek az új személyi igazolványért.

Mivel nekem nem volt meg az öt év helyi munkaviszonyom két választásom volt. Vagy várok még négy évet, vagy mint házastárs igényelem meg az állampolgárságot. Ehhez persze kellett a házassági anyakönyvi kivonat holland nyelven, Szerencsére ez is kikérhető a kormányablakban, amit már a nyár folyamán elintéztünk így a postázással nem kellett bajlódni. Fura módon nekem már elkérték mind a nyelvvizsgáról, mind az imburgeringscursus elvégzéséről szóló igazolásomat. De 2021. február óta már én is az új ID kártyámmal igazolhatom magam.

Van -e érzékelhető elénye ennek?

Közvetlen hatást nem tudnék mondani, de pl. a covid alatt azért nyugodtabban utazgattunk oda-vissza az őshaza és az újhon között.

Hátránya az már bizonyosabban van. A tavaly bevezetett új szabályozás szerint a külföldi (így a magyarországi) ingatlantulajdonra itt Belgiumban adót kell fizetnem. Akkor is, ha azt évekkel az ideköltözésem előtt vettem/örököltem/szereztem. Hát ennek nem tudok felhőtlenül örülni. Persze lehet, hogy ezt akkor is fizetnem kellene ha nem állampolgárként laknék itt. Nem tudom.

Magyarázat a nyitóképhez: B hétvégén részt vett egy 10 km-es Spartacus Run versenyen amit teljesített is, ezért kapta ezt a szép medált. 

 

süti beállítások módosítása