Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Sinterklaas vagy amit akartok

2015. december 01. - Műszaki

Hétvégén M cége által szervezett Sinterklaas partin voltunk, ami itt a Télapó megfelelője. M kollégáitól úgy tudjuk, hogy ő nem rénszarvason érkezik a jeges északról, hanem Spanyolországból hajón. Külsőre könnyen összetéveszthető a Mikulással, mivel neki is fehér haja, hosszú fehér szakálla és piros ruhája van, a fején azonban nem bojtos sapkát, hanem püspöki süveget visel. Természetesen ő is a valamikori Szent Miklós püspök hagyományát követi és a gyerekeket halmozza el ajándékokkal miközben fehér lován bejárja az utcákat. Segítője is van, akár több is, akik bár fizimiskájukat tekintve krampuszok is lehetnének az ő nevük azonban Zwarte Pieten. Ezek fekete arcú, szerecsen forma emberkék szép középkori kosztümben. sinterimg01.jpg

Sinterklaas nagyon bőkezű volt, a gyerekek sok értékes ajándékot vihettek haza. Lego készletek, wakeboardok, rollerek, mindenféle érdekes játékokkal megrakott asztalok álltak a teremben.
sinterimg02.jpg
Természetesen a gyerekek örömére az ilyenkor szokásos ugrálóvárak, arcfestés, lufi hajtogatás sem maradhat el. Talán kicsit az volt lelombozó, hogy a Sinterklaassal való találkozáshoz hosszas sorban állással kellett adózni. Persze minket két Legoland és egy London Eye látogatás után ezzel már nem lehet elriasztani.

Az elmúlt időszak más fontos eseményei következnek.

B november hónap dolgozója tanulója címet kapta meg az osztályfőnökétől. Ez nem akármilyen kitüntetés, ilyenkor a fél iskola, azaz az alsó tagozat, (mert itt az 5. osztály még alsó tagozathoz tartozik) előtt dicsérik meg a diákot. Mivel az ilyen alkalmakra a szülőket is meghívják, így mi is büszkén feszíthettünk a teremben.

G kezdi belátni, hogy a vagy megszokik vagy megszökik lehetőségek közül a megszokik neki is jobb. Reggelente igyekszik egyedül öltözni. Persze ennek jó ösztönzése volt az, amikor bevezettem, hogy aki nem elég érett 5 évesen arra, hogy önállóan öltözzön, az bizonyára az X-Box-al sem tud játszani. Az oviban is egyre másra érik pozitív élmények, alakulnak a kapcsolatai is a többi gyerekkel, pénteken az egyik ovis társa nevetve kiabált át neki az utca túloldaláról. Ma pedig azt mesélte, hogy egy lovat vittek az óvoda udvarára, amit meg lehetett simogatni is.

Lassan el kell kezdenem az autó honosítás ügyintézését is. Egy Belgiumban élő magyarokat támogató levelezőlista web oldalán elég korrekt leírást találtam a rám váró feladatokról. Már csak az akarat kell, hogy elinduljak. Amint összeszedem magam és belevágok, írom majd az aktuális információkat.

Az időjárás a már megszokott módon változó. Hol süt a nap, hol esik az eső, néha meg erős szél fúj. Hideg viszont még nem nagyon volt. A múlt héten talán egy-két reggel volt, amikor 0 fokra ébredtünk, és a kutya ivóvizén volt egy kis jéghártya. Azóta viszont napközben 9-10 fokok vannak. Ettől függetlenül a gyerekekkel átálltunk az autós közlekedésre.

süti beállítások módosítása