Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

2016.11.28 - Hétfő

Karácsonyi vásár Durbuy-ban

2016. november 28. - Műszaki

B pénteken hazaért az egy hetes osztálykirándulásról és a beszámolójában megemlítette, hogy a Durbuy-nevű kisvárosban ahol az idejüket töltötték éppen a karácsonyi vásárra készülődtek. Több sem kellett nekünk, szombaton autóba ültünk, hogy megnézzük milyen is egy belga kerstmarkt.

Indulás előtt a google-on és egyéb forrásokban tájékozódtam, így tudtam meg, hogy a városkában több fizetős, valamint egy a városon kívül eső ingyenes parkoló is van. Mi az ingyenes megoldást választottuk, mivel ez kb. 1,5 km-es sétát jelentett, amit a kibírható kategóriába soroltunk. A helyszínen azonban kellemes meglepetésként ért minket, hogy a parkolóból ingyenes buszjárat térült-fordult elég sűrűn, így végül sem oda sem vissza nem kellett kutyagolnunk. A település 1331.-ben kapott városi rangot Jean de Boheme-től, Luxemburg grófjától, akit neveztek Vak Jánosnak is és Csehország valamint Lengyelország királya is volt. A várost egy 550 méter kerületű, lőrésekkel ellátott fal erősítette, melynek három kapuja közül kettőhöz felvonóhíd is tartozott. A kapuk és a városfal a XVII. századiog tartotta magát, ekkor ugyanis XIV. Lajos a várost és a kastélyt lerombolta. Lehet hogy ezért írták a nevét kisbetűvel a tájékoztató táblán ahol ezt olvastam.

durbuy-img-07.jpg

Durbuy azért a mai napig megtartotta eredeti XIV. századi  elrendezését. A városka egyébként nagyon pici, legalábbis amennyit mi láttunk belőle, és tényleg elbűvölő az ódon kőházaival amik nagyon szép állapotban vannak.

durbuy-img-01.jpg

Ez itt például egy utcakép részlet, a háttérben a karácsonyi vásárba igyekvő tömeg. B beszámolója és a helyben tapasztaltak alapján Durbuy ma kedvelt turisztikai látványosság. A közelben vannak aktív kikapcsolódásra alkalmas kalandparkok, kajakozni lehet a városon keresztül haladó sebes sodrású folyócskán és hegyi bringázásra is van lehetőség. 

durbuy-img-02.jpg

Geológiai érdekesség ez a sziklaképződmény, ami feltehetően a földkéreg felgyűrődése során keletkezett. Valószínűleg ezért látható ilyen szép keresztmetszetben, mert innen termelték ki a köveket a város és talán a környező települések épületeihez.

Amint mondtam a városban éppen karácsonyi vásár volt. Ez hangulatában hozta azt amit megszoktunk, kézműves termékek mellett számos étel és ital árusító bódék, ringlispíl és éppen akkora tömeg, ami még elviselhető.

durbuy-img-03.jpg

Zárásul még néhány kép a városról, aki erre jár annak érdemes ide ellátogatni.

durbuy-img-04.jpg

Szinte az összes ház ezen a belvárosi részen üzletként funkcionál.

durbuy-img-05.jpg

Sőt, itt még a kapualjból is bazárt csináltak.

durbuy-img-06.jpg

 

 

süti beállítások módosítása