Egy magyar család élete Belgiumban

Balgamagyar

Sűrű hétvége

2017.06.22 - Csütörtök

2017. június 22. - Műszaki

A nyári szünet közeledtével a feladatok nem hogy nem csökkenni, annál inkább sokszorozódni látszanak. Az elmúlt tíz-tizenöt nap eseményei tömören: Babbelplus kirándulás majd kiállítás megnyitó a könyvtárban, flamand írásbeli vizsga, flamand szóbeli vizsga, G-nek iskolai ünnep, B-nek dolgozatok és latin tanulás az augusztusi osztályozó vizsgára az otthoni gimiben. Erre jönnek még a sokasodó munkahelyi feladatok és a készülődés a nyári szünetre, amelyet szokás szerint a fiúk és én Magyarországon töltünk. Persze ez sem lesz egyszerű, mert a gyerekek ingajáratban lesznek a nagyszülők-keresztszólők háromszögben, én meg a munkáimat igyekszem hatékonyan elvégezni. Ja és nemsokára G szülinapja, amire meghívta néhány osztálytársát. Na de most lássuk részletesen.

Babbeplus

Babbelplus csoportunk első évadának utolsó eseményei között egy kirándulás és egy kiállítás megnyitó szerepelt. A kirándulás településünk egyik közeli tanösvényére szerveződött. Ez nem a korábban már bemutatott, viszont ugyanaz a helyi szervezet kezeli, gondozza. A túrán a csoportunk tagjain kívül a szervezet két vezetője kísért el minket. Velük kapcsolatos érdekesség, hogy elmondták, a menyük Magyarországról jött ki a kislány unokájuk már itt született és az anyuka rendszeresen beszél vele magyarul. Valószínűleg már találkoztunk is velük az utcán, sőt B éppen pár nappal azelőtt beszélgetett is velük bár akkor még nem sejtettük, hogy később az anyósa fog minket kirándultatni. A séta egy szép erdős rész körül zajlott, néha megálltunk és akkor kísérőink meséltek dolgokat a növényekről, állatokról. Megkóstoltam például egy fűféle növénykét amelynek a levele csípős volt mint a paprika. image01.jpgAz erdő melletti főút szemközti oldalán egy régi kastély tornyai meredeztek, mellette egy golfklubb üzemel, így oda sétált át a csoport és a kávézóban egy üdítő még lecsúszott.image02.jpgA katélyról azt tudtunk meg, hogy magántulajdonban van, és annak ellenére laknak is benne, hogy nagy része jelentős felújításra szorul. Valamint minden év augusztusában ingyenesen látogatható szabadtéri hangversenyt rendeznek a kertjében.

Másik jelentős esemény egy évadzáró kiállítás volt amely a városi könyvtárban lesz látogatható június 30-ig. Mivel a Babbelplus kezdeményezés ebben az évadban debütált így, a folytatás reményében ,az eseményeken készült fotókból készült montázsokat lehet megtekinteni és aki kedvet kap az helyben jelentkezhet is hozzánk. A megnyitóra szép számmal jöttek vendégek is, a polgármesteri hivataltól illetve azon szervezetektől akikkel az év során kapcsolatot létesítettünk pl. a sporttelep vezetője vagy a kerület (wijk) vezetője. A klubunk tagjai a nemzetükre jellemző ételekből is adtak egy kis kóstolót, így a vendégek, és mi is megtapasztalhattunk iraki, tunéziai, indonéziai, és equadori ízeket, természetesen a magyar és belga mellett.image03.jpgSchoolfeest

Vasárnapi programunkat G iskolája szolgáltatta, ekkor tartották ugyanis az évente rendezett ünnepségüket. Mit ne mondjak, igazi fesztivál volt sörsátorral, zenével, tánccal. G is lelkesen készült hetek óta, mert mint minden osztály az övék is adott egy kis táncos műsort a színpadon. Volt még egy flashmob is, de azt annyira titkosan szervezték, hogy sikerrel lekéstük mivel nem tudtuk mikor lesz. Így szegény fiam nem tudott részt venni benne. Az udvaron mindenféle ügyességi játékokat játszhattak a gyerekek, és ha elég sokban részt vettek akkor végül apró ajándékot kaptak. A felnőttekre és a nagy melegre is gondoltak a szervezők, a sörsátorban lehetett frissítő italokat kapni, na meg persze volt étel is, hot-dog, sült krupmli, fagyi. Praktikus megoldás, hogy a sátor bejáratánál kellett 5-10-15 Eurós kuponokat vásárolni, amelyről 50 centes egységeket lehetett elkölteni, így a pultnál csak átvettük amit kértünk, a pultos pedig lehúzott annyit a kuponról amennyit kellett. Délutánig maradtunk, majd még elmentünk egy jó nagyot kerékpározni ami közben nagyon érdekes dolgokat fedeztünk fel, de erről majd legközelebb.image04.jpgimage05.jpgimage06.jpgAnnyit még meg kell jegyeznem, hogy meglepetés nekem az idei június. Míg tavaly konkrétan nem láttam a napot az egész hónapban, most két hete tartó kánikula van, éppen az elviselhetőség határán (29°C). A belgák annyira nincsenek erre felkészülve, hogy a szomszéd füvét is mi locsoljuk mert neki nincs slagja.

süti beállítások módosítása